Facebook плете Wi-Fi паяжини в цяла Африка

Точки за достъп и безпилотни, слънчеви самолети "пускащи" интернет, ще поддържат потребителския растеж

Кейптаун, Южна Африка. Снимка: Freeimages.com Кейптаун, Южна Африка. Снимка: Freeimages.com

Facebook Inc. увеличи броя на своите потребители в Африка до 170 млн. и планира по-нататъшно увеличение, като добавя wi-fi точки за достъп и оптични кабели в опит да разшири обхвата си извън развитите пазари, пише Bloomberg.

Броят на потребителите е с 42% по-висок, откакто социалната мрежа за първи път откри офис в Африка през 2015, каза Каролин Еверсън, вицепрезидент на отдела за световни продажби, в интервю в Йоханесбург във вторник.

Внедряването на wi-fi в Нигерия и Кения ще стане чрез партньортсва с международни безжични оператори като Emirates Telecommunications Group Co и Surf, каза още тя.

Facebook обяви също, че са изградени 770 километра оптични кабели в Уганда, в сътрудничество с Bharti Airtel Ltd по-рано тази година.

„Няма магическа пръчка, с която да бъде доставен интернет на хората от континента“, каза Еверсън. „Използваме всичко, до което имаме достъп – въвеждаме поетапно интернет, изграждаме оптични кабели и тестваме нашия продукт Aquila”, допълни тя, имайки предвид безпилотни самолети, задвижвани от слънчева енергия, "пускащи надолу" интернет.

Плановете са част от дългосрочна инвестиция, тъй като Африка е най-слабо развитият пазар на социалната мрежа с по-малко то 10% от общо 1,86 потребители по света.

Компанията прави опити да се възползва от по-младото население, по-голямата свързаност и увеличената наличност и достъпност на смартфони за достъп до нови клиенти.

Друга американска компания, насочена към африканските потребители, е Google Inc., която заяви миналия месец, че поставя оптични кабели и улеснява достъпа до по-евтини Android телефони.

Последни новини
Още от Новини