Турция ще обсъди случая на Halkbank с Тилърсън

Граждани използват ATM на Turkiye Halk Bankasi AS на 28 март 2012. Истанбул. Турция. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Граждани използват ATM на Turkiye Halk Bankasi AS на 28 март 2012. Истанбул. Турция. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Арестът на висш турски банкер от американските власти ще бъде обсъден с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на визитата му в Анкара на 30 март, съобщи турският външен министър Мевлут Чавушоглу, цитиран от Хюриет на 29 март 2017.

В интервю за TRT Haber Чавушоглу поиска още прозрачен процес за Мехмед Хакан Атила и каза, че турският генерален консул не е успял да получи информация за Атила преди официалното съобщение.

На 28 март американската прокуратура обвини заместник-директора на държавната турска банка Halkbank за участие в дългогодишна схема за нарушение на американските санкции срещу Иран.

Акциите на Halkbank / Turkiye Halk Bankasi AS/ паднаха с 19% на 29 март, съобщи Bloomberg.

Най-голямата публично търгувана банка с държавно участие в Турция се срина до рекордно ниски нива в сряда, след като заместник-директорът бе арестуван в САЩ за използване на поста си за улесняване на нарушения на американските санкции срещу Иран.

 

Мехмед Хакан Атила бе задържан от федералните власти на летище JFK за предполагаемо съучастие на Реза Зараб, търговец на злато от турско-ирански произход по обвинение в организиране на схема за пране на милиони долари, арестуван в САЩ през март 2016.

Halkbank отказа коментар ден след новината, че бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани вероятно е помагал на Реза Зараб. Във вторник окръжният съдия в САЩ Ричард Берман насрочи за 4 април изслушване по ролята на Джулиани в случая и евентуален конфликт на интереси.

Според NYT Реза Зараб е бил представляван от бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Вестникът цитира записи на разговори на двамата.

Зараб бе в центъра на разследване за корупция в Турция през 2013, при което прокуратурата в страната го обвини в даване на подкуп на министри в операция за търговия със злато – обвинение, което той отрече. Турският президент Ердоган нарече разследването опит за преврат и всички обвинения срещу търговеца на злато бяха отменени, след като прокурори и полицаи, замесени в скандала, бяха уволнени, осъдени или напуснаха страната.

 

 

Последни новини
Още от Новини