Brexit започна

Великобритания задейства Член 50

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10. Лондон. 29 март 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей излиза от Даунинг стрийт 10. Лондон. 29 март 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания започна официално процедурата за излизане от ЕС. Преговорите за условията на излизане от общността ще продължат две години, съобщи Тереза Мей.

„Няма път назад”, каза министър-председателят на Великобритания.

Президентът на ЕС Доналд Туск с писмото на Тереза Мей. Брюксел, Белгия. 29 март 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

В писмото на Тереза Мей от шест страници до президента на ЕС Доналд Тукс се казва следното:

„На 23 юни миналата година народът на Обединеното кралство гласува за излизане от Европейския съюз. Както казах преди, това решение не беше отхвърляне на ценностите, които споделяме с европейците. Нито опит да се навреди на ЕС или на останалите страни-членки. Обратно, Обединеното кралство иска ЕС да успее и просперира. Референдумът бе вот за възстановяване, според нас, на националното ни самоопределение. Напускаме ЕС, но не и Европа – и искаме да останем партньори и съюзници на приятелите ни на континента”.

Великобритания иска да договори „задълбочено и специално партньорство” с ЕС, в областта на икономиката и сигурността.

„Целите на Обединеното кралство за бъдещото ни партньорство остават същите като в речта ми в Ланкастър Хаус от 17 януари, публикувани на 2 февруари”, пише Мей.

Писмото  бе връчено от сър Тим Бароу, посланик на Обединеното кралство в ЕС на президента на ЕС Доналд Туск в Брюксел.

„Съжаляваме, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС, но сме готови за процеса, който трябва да следваме”, се казва в официалната реакция от Брюксел.

Най-напред ЕС ще приеме насоки за преговорите с Европейския съвет. В тях ще бъдат заложени „общите позиции и принципи”, по които ще се ръководи блокът, представляван от ЕК в преговорите с Лондон.

„Съюзът ще действа като един и ще защитава интересите си”, се казва в съобщението.

Приоритетът е намаляване на „несигурността, предизвикана от решението на Обединеното кралство за гражданите, бизнесите и членовете ни”, обяви Брюксел.

Следете всички новини по темата Brexit.

 

Последни новини
Още от Новини