Журналисти на съд в Турция

Обвиненията са за тероризъм и връзки с Фетхуллах Гюлен

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

В Истанбул започна съдебен процес срещу известния турски попизпълнител Атилла Таш и още 28 души, сред които много журналисти. Обвиненията срещу тях за тероризъм и за връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който се смята за ръководител на осуетения опит за преврат през юли миналата година, пише sbj-bg.eu, позовавайки се на чуждестранни медии.

Обвинението иска до 10 години затвор, ако бъдат признати за виновни в членство във въоръжена терористична организация, за каквато е обявена мрежата на Гюлен. Обвиняемите са известни с критични статии и туитове в социалните мрежи срещу президента Реджеп Ердоган.

Международната неправителствена организация "Амнести интереншънъл" за пореден път призова турското правителство да прекрати репресиите спрямо журналистите в страната. В изявление, публикувано в медиите, се посочва, че в Турция към момента са задържани много повече журналисти, отколкото в която и да е друга страна на света. Една трета от задържаните в света журналисти са в Турция.

"Амнести интернешънъл" призовава турското правителство да освободи журналистите и да им бъде осигурено правото да си вършат свободно работата, тъй като журналистиката не е престъпление.

Последни новини
Още от Новини