Синя карта за квалифицирани кадри в Турция

С 3-годишен изпитателен срок

Истанбул, Турция. 11 юли 2013. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria Истанбул, Турция. 11 юли 2013. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Турция разясни действието на новия документ - Синя карта - Turquoise Card, даваща постоянно право на работа и заселване в Турция на притежателя й, както и на неговото семейство. Регулацията, част от новата Система Синя карта в Турция урежда предстоя и правото на работа на квалифицираните работници с цел по-обективното и ефективно идентифициране на имигрантите, пише Хюриет на 27 март 2017.

Системата е базирана на точки и дава на имигрантите пет различни статута според квалификацията – за висока квалификация на труд, за инвеститор, за учен и изследовател, за постижения в културата и спорта, както и за принос към турската култура или Турция.

Турските власти ще вземат предвид образованието, квалификацията, международния успех и признание на кандидатите.

Заявленията се приемат директно от Министерството на труда или посолствата в чужбина.

Синята карта има 3-годишен преходен период и след утвърждаване, важи за неопределен срок.

Новият закон за чуждестранните работници в Турция въвежда нови правила на обработка и критерии за оценка на кандидатите за разрешение за работа. Целта е да се прекрати нелегалната работа и да се привлекат квалифицирани кадри, съобщава Bloomberg.

Законът бе приет през септември 2016.

Последни новини
Още от Новини