Защо да не вярваме изцяло на екзитполовете

В България допитванията се правят в приблизително 200 секции

Едни от най-следените новини в дните с избори са тези с т.нар. екзитполове. Екзит пол (exit poll) е допитване до гласоподавателите за техния вот, след като напуснат избирателните секции. Тези експресни проучвания дават ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден.

В България екзит полът се прави в приблизително 200 секции. Обикновено във всяко от тези гнезда има по двама души, които анкетират всеки пети, шести или седми гласувал. Броят на респондентите при екзит пол в България е около 16 хил. души, или приблизително 80 анкетирани гласоподаватели на секция.

"На изхода" на секцията, освен че повтарят вота си и в кутия на социологическата агенция, обикновено респондентите са питани за възрастта им, образованието, доходите.

Този тип изследване дава своите отклонения: сутрин, например, гласуват основно избиратели на левицата, а следобед - избиратели на десницата. Като се натрупат тези групирания, това неминуемо дава известни отклонения. Отклонения от порядъка 2-3% за големите и 4-5% за малките партии са напълно възможни.

Паралелното преброяване на социологическите агенции е след приключването на изборния ден - анкетьорите изчакват да се оформи протокола и диктуват резултатите в централата. Разбира се, при паралелното преброяване данните са много по-точни и отклоненията зависят единствено от това как е направена извадката.

Последни новини
Още от Новини