ЦИК отчита по-висока избирателна активност рано сутринта спрямо вота за НС през 2014

Изборният ден е стартирал с 8,44% избирателна активност спрямо 7,81% през 2014

Снимка: publish.illinois.edu Снимка: publish.illinois.edu

Избирателната активност към 10 ч. сутринта е била 8,44% в сравнение с предходните парламентарни избори през 2014, когато е отчетен по-нисък процент, а именно - 7,81%. Днес до 10 ч. са гласували 574 657 души, съобщи БТА като се позова на Централната избирателна комисия. 

Към 10 часа българско време около 10 хил. български граждани вече са гласували в избирателните секции извън страната, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Избирателна активност в чужбина не може да се посочи, защото там в избирателните списъци могат да се дописват всички български граждани, които желаят да гласуват.

Към 17 часа местно време в Австралия са гласували 154 души, а в Германия към 10 часа българско време - 992, във Великобритания - 579, в Турция - 5044, във Франция - 197, в Испания - 241, в Кипър - 454, в Гърция - 371, предаде Investor.bg

В ЦИК няма сигнали за затруднения при гласуването в чужбина. Ако постъпят, те ще бъдат разгледани своевременно, каза Андреев. Процесът на гласуване тече нормално, дори има държави, където скоро изборния ден ще приключи, като например в Нова Зеландия.

В други държави като САЩ пък гласуването още не е започнало.

Преминаването към лятно часово време не се е отразило на организацията на изборите. Малко са били членовете на СИК, които не са се явили тази сутрин за началото на изборния ден.

В ЦИК днес вече са разгледали 9 сигнала и една жалба, свързани с изборния процес и с агитация. Един от тях е за забраната за гласуване в подвижна СИК в столична болница за медицински персонал, който е на 12 часово дежурство. След указания от ЦИК тези хора ще могат да упражнят своето право на глас, каза Александър Андреев.

Последни новини
Още от Новини