14 хиляди полицаи ще охраняват изборите

В рамките на едномесечната предизборна кампания не са допуснати нарушения на обществения ред

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Полицейските служители, пряко ангажирани на предстоящия парламентарен вот у нас, ще са 14 хиляди. Това се разбра от изявление на зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров, който днес взе участие в специалната пресконференция, посветена на мерките, предприети от МВР за подсигуряването на реда и спокойното провеждане на изборите в неделя.

В рамките на едномесечната предизборна кампания не са допуснати нарушения на обществения ред, като полицейски служители са взели участие в 119 мероприятия.

„Към настоящия момент продължава раздаването на изборните материали от областните управители към съответните общини, като това става в взаимодействие със служители от „Охранителна полиция” от областните дирекции. На определените места, тази вечер, изборните материали ще бъдат охранявани”, заяви още Гребенаров.

Полицията ще охранява общо 7 319 изборни места, от които има 12 294 секции, 184 подвижни секции за хора с увреждания и инвалиди, и 254 временни, от които 23 са в местата за лишаване от свобода.

Служители на реда по правило седят извън сградите, определени за гласуване, но могат да оказват съдействие на председателите на СИК при тяхно поискване или нарушение на обществения ред, пояснява Гребенаров. „След приключването на изборите, служителите оказват съдействие на изборните комисии. В тяхно присъствие, под полицейски съпровод, но подчертавам – изборните материали не се качват в коли на полицията, а отделно се придвижват”, каза още той.  

Последни новини
Още от Новини