От нефт към вятърни турбини

Royal Dutch Shell Plc, Statoil ASA и Eni SpA ще инвестират няколко млрд. долара в морски вятърни инсталации

Ветрогенератори. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Ветрогенератори. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Най-големите петролни компании в света отправят предизвикателство към най-големите компании за комунални услуги в надпревара за издигане на вятърни турбини в морето, пише Bloomberg.

Royal Dutch Shell Plc, Statoil ASA и Eni SpA ще инвестират няколко милиарда долара в морски вятърни инсталации в Северно море и отвъд него. Те започват да отбелязват победи срещу някои от водещите енергийни доставчици, включително Dong Energy A / S и Vattenfall AB- компании, усъвършенствали се в закотвяне на масивни турбини на морското дъно и конкурентни търгове за договори за закупуване на енергия.

Петролните компании имат много причини да навлязат в тази индустрия. В продължение на десетилетия те изграждаха петролни проекти в морето, но този бизнес замира в някои области, където по-старите участъци са пресушени. Печалбата от вятърните инсталации са предвидими и подкрепени от правителствено регулираните цени на електроенергията.

„Със сигурност това представлява интерес за нас, защото има очевидна синергия с традиционния нефтен и газов бизнес“, заяви Лука Косентино, вицепрезидент в италианския петролен производител Eni, който заедно с General Electric Co работи в сферата на възобновяемите източници. „Не може да зациклим на едно място и да чакаме някой друг да направи тази крачка“, добави той.

Въпреки, че производството на петрол в Северно море намаля през последните 15 години, икономическата активност бе стимулирана от морските вятърни турбини.

Близо $99 млрд. ще бъдат инвестирани в проекти в Северно море от 2000 до 2017, според Bloomberg New Energy Finance. Преди десет години индустрията имаше проекти, представляващи само една малка част от този размер.

Въпреки че суровият петрол все още допринася за една трета от световното производство на енергия, петролните изпълнителни директори започват да се приспособяват към исканията за по-чисти горива. Вследствие на това вятърната и слънчевата енергия ограничават търсенето на петрол.

Тези технологии в съчетание с електрическите автомобили ще изместят нуждата от 13 млн. барела на ден в световен мащаб до 2040 – повече от настоящото производство на Саудитска Арабия, според Bloomberg New Energy Finance.

Влизането на големите доставчици на горива в сектора с възобновяемите енергийни източници е част от "дългосрочна тенденция" според Ник Гардинър, ръководител на морски вятърни инсталации във U.K. Green Investment Bank. Той отбелязва, че компании с мащаба на Shell и Eni имат достатъчно влияние,за да финансират проекти по-евтино, отколкото много от своите конкуренти. 

Последни новини
Още от Новини