Ердоган призова за честни и прозрачни избори в България

Турският президент призова за сваляне на натиска върху етническите турци в България

Снимка:  Suzanne Plunkett/Bloomberg News Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува това, което описва като "натиск" върху етническите турци в България в навечерието на изборите в страната, предава Associated Press.

В обръщение към представители на "мигрантски групи от Балканите" днес, 23.03.2017, Ердоган е заявил, че "се надява на честни и прозрачни" парламентарни избори в България в неделя, пише агенцията.

"Коментарът на Ердоган идва дни, след като български националисти блокираха три гранични пункта в продължение на няколко часа, за да предотвратят влизането в България на български граждани, живеещи постоянно в Турция и пътуващи към страната, за да упражнят правото си на глас", допълва AP.

Световната агенция коментира още, че "напрежението между България и Турция ескалира през последните дни заради предполагаема подкрепа от страна на Турция за про-турски настроена партия". Тя припомня, че Министерството на външните работи на България е призовало на консултации посланика на Турция и е отзовало посланика на България от Анкара миналата седмица.

"България критикува Турция, заявявайки, че нейни служители се намесват във вътрешните работи на България, като призовават гласоподаватели да гласуват за определена партия".

Последни новини
Още от Новини