Вашингтон забранява преноса на електронни устройства в полети от 8 държави

Засегнати ще са полетите от 10 летища от страни в Близкия Изток и Северна Африка

Самолет на Emirates, една от засегнатите авиокомпании, каца на летище в Бостън. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Самолет на Emirates, една от засегнатите авиокомпании, каца на летище в Бостън. Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Администрацията във Вашингтон въвежда забрана за пренос на електронни устройства в ръчния багаж на пътниците в полетите от 8 държави, предимно от Близкия Изток и Северна Африка. Това съобщава BBC, позовавайки се на източник от Белия дом.

По данни на източника на британския обществен оператор забраната ще засегне девет авиолинии, опериращи от 10 летища. От своя страна мерките са предприети въз основа на разузнавателна информация, събрана от американските спецслужби.

Рестрикциите се отнасят за широк набор от електронни устройства като лаптопи, таблети, DVD плеъри и електронни игри, но няма да важи за мобилни телефоните.

На този етап Департаментът за национална сигурност отказва да коментира изнесената информация, но се очаква да излезе с официално изявление по-късно днес. Коментар отказват и от Администрацията за транспортна сигурност, което е разделение на вътрешния департамент.

Тъй като от Вашингтон все още не са коментирали изтеклата в медиите информация официално, респективно няма официален списък на засегнатите полети, авиолинии и летища. Определена яснота по казуса внася източник на Associated Press от правителствената администрация. По негова информация летищата, за която се отнася мярката са следните:

  • Queen Alia International, Аман, Йордания

  • Cairo International Airport, Египет

  • Ataturk Airport, Istanbul, Турция

  • King Abdulaziz International, Джеда, Саудиткса Арабия

  • King Khalid International, Риад, Саудитска Арабия

  • Kuwait International Airport, Кувейт

  • Mohammed V International, Казабланка, Мароко

  • Hamad International, Доха, Катар

  • Dubai International, Дубай, Обединени арабски емирства

  • Abu Dhabi International, Абу Даби, Обединени арабски емирства

Според правителствени източници, направили неофициални изявления в медийното пространство, забраната не е ограничена времево и няма краен срок. Според Associated Press авиолиниите не се очаква да бъдат информирани за нея преди официалното й анонсиране.

Кралските авиолинии на Йордания пък от своя страна още вчера (20.03) обявиха в официалната си страница в социалната мрежа Twitter, че ще забранят преноса на широк диапазон от видове електронни устройства в полетите си от Северна Африка.

Последни новини
Още от Новини