Кристалина Георгиева: Глобализацията е ценна и за богатите, и за бедните държави

Новият председател на Световната банка защити глобализацията и предупреди за опасностите на протекционизма

Кристалина Георгиева с колеги от Световната банка. 19.03.2017, Пекин, Китай. Снимка: Facebook Кристалина Георгиева с колеги от Световната банка. 19.03.2017, Пекин, Китай. Снимка: Facebook

Разплитането на десетилетия глобална интеграция и взаимосвързаност ще бъде болезнено за всички, заяви късно вчера в Китай новият изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в изказване пред ежегодния "Форум за развитие на Китай 2017". 

Тя защити глобализацията по време на първото си официално посещение в Китай. Георгиева заяви, че процесът е помогнал както на по-богатите, така и на по-бедните държави, а икономическата интеграция прави много трудно за всяка една държава да се оттегли от интегритета си с останалите държави по света.

Българката Кристалина Георгиева, която оглави международната кредитна институция за развитие в началото на тази година, похвали Китай за икономическите реформи и отворените пазари: "Отворените пазари, търговията и разделението на труда работят изключително добре за по-бедните държави", заяви Георгиева. "Но по-богатите страни също са се възползвали от предимствата на разрастващата се средна класа", каза бившият заместник-председател на Европейската комисия.

На фона на приключилата среща на финансовите министри на Г-20 в Германия през уикенда, Георгиева призова за "интелигентен и спокоен разговор" за споделяне на ползите от глобализацията в по-широк план. Предупреждавайки за опасностите от протекционистките политики, тя каза, че всяка страна ще претърпи загуби, ако тръгне в посока разплитане на десетилетия интеграция и взаимозависимост.

Не можем да си казваме: "Ние сме в една лодка, но само вашият край на лодката потъва". Вместо да издига бариери пред търговията, икономиката трябва да насърчава конкуренцията, да стимулира иновациите и да повишава производителността.

Георгиева призова правителството на Китай да продължи отварянето на вътрешния пазар за конкуренцията и да върви напред с реформите, за да създаде "по-динамична икономика".

"През 2016 година 35% от световния растеж идва от Китай," каза Георгиева. 

Китай заяви, че се стреми към икономически растеж от около 6,5%, след като отчете ръст от 6,7% през миналата година. 

Световната банка, чрез Международната банка за възстановяване и развитие, предоставя на Китай около $2 милиарда кредити годишно за проекти, свързани с контрола на замърсяването на градските и селските райони.

Георгиева заяви, че най-големите предизвикателства пред Световната банка си остават държавите, разкъсвани от кървави конфликти и глад: "Ужасно е, че сянката на глада съществува през 21 век", заяви Георгиева, посочвайки държави като Южен Судан, Сомалия, Йемен и Северна Нигерия.

"Най-големият ни страх е свързан с опустошителната комбинация от природни стихии и човешко зло".

Последни новини
Още от Новини