Какво планират големите банки със стартирането на процеса по Brexit

Франкфурт и Дъблин са най-предпочитани центрове за преместване на банкови дейности

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Големите инвестиционни банки ще започнат процес по преместване на някои от дейностите, базирани в Лондон, към нови центрове в Европейския съюз. Това ще се случи в рамките на няколко седмици, тъй като премиерът Тереза Мей определи дата за задействане на официален механизъм за напускане на съюза, пише Bloomberg.

Франкфурт и Дъблин се очертават като победители в това отношение. America Corp., Standard Chartered Plc и Barclays Plc обмислят ирландската столица да бъде техен европейски център, за да им бъде осигурен достъп до единния пазар - това споделиха хора, запознати с плановете, но пожелали да останат анонимни, защото информацията все още не публична. Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc са банки, насочващи се към Франкфурт, твърдят други източници.

С очакването на т.нар. твърд Brexit - загуба на правото им да предлагат свободно услуги от Лондон към целия ЕС – банкови директори пожелаха да издигнат нови или разширени офиси, преди Великобритания окончателно да напусне съюза през 2019.

Франкфурт не е изненадващ избор - той съдържа финансова екосистема, включваща Deutsche Bank AG, European Central Bank и BaFin. Дъблин споделя същите закони и разпоредби и е единствен след него англоезичен център в ЕС.

Мей ще подаде документите за напускане на ЕС на 29 март, с което ще бъде даден старт на двугодишни сложни преговори.

Графика: Bloomberg 

Лондон може да загуби 10 хил. банкови работни места и 20 хил. места във финансовите услуги, тъй като клиентите изтеглят 1,8 трилиона евро ($ 1,9 трилиона) активи от Великобритания след Brexit, посочват от тинк-танк организацията Bruegel.

Други оценки варират от 4 хил. до 232 хил. работни места.  

Последни новини
Още от Новини