Българите стават все по-щастливи

България се изкачва до 105-о място в световна класация по щастие

Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg

България се изкачва до 105-о място в света по щастие в класацията World Happiness Report. Последното издание на доклада е обхваща 155 държави, предаде Investor.bg

Позицията ни е доста по-напред в сравнение с миналата година – 129-то място, а в доклада през 2015 бяхме дори на 134-та позиция.

Най-силни резултати България отчита по отношение на показателите, свързани със социалната подкрепа и брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението. Позицията ни в класацията е ниска основно заради изключително високото ниво на корупцията и заради показателите, свързани с щедростта и взимането на житейски решения.

Щастието все по-често се възприема като подходящ показател за социален напредък и цел на обществените политики, пишат редакторите на доклада от Мрежата за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network) към ООН.

„Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс между просперитета, по начина, по който се измерва обикновено, и социалния капитал, което означава висока степен на доверие в обществото, ниска степен на неравенство, както и доверие в правителството“, казва Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник към Генералния секретар на ООН. 

Около 80% от неравенството по отношение на щастието по света се случват в рамките на самите страни, се вижда още от доклада. В по-богатите страни различията в страните не се обясняват толкова с неравенството в доходите, а с разликите в менталното здраве, физическото здраве и личните отношения. Най-големият източник на нещастие са психичните заболявания. Разликите в доходите влияят в по-бедните страни, но дори там психичните болести са източник на нещастие.

Начело на класацията тази година е Норвегия, която измества Дания от лидерската позиция, заемана от нея в три от предишните четири издания. Според авторите на доклада обаче техните усреднени стойности са толкова близки, че малки промени в показателите могат да променят класацията всяка година.

На последно място пък се нареждат Централноафриканската република, като преди нея са Бурунди (154-то място) и Танзания (153).

САЩ спадат една позиция надолу спрямо миналата година по щастие – до 14-та, изоставайки след страни като Нова Зеландия (8), Коста Рика (12) и Австрия (13). Германия запазва миналогодишната си позиция – 16-та, а Великобритания се изкачва няколко места напред – от 23-то на 19-то.

Според Сакс САЩ губят места в класацията заради неравенството, липсата на доверие и корупцията. Икономическите показатели, които администрацията на Тръмп се опитва да преследва, добавя той, ще направят нещата още по-лоши.

„Страните на дъното на класацията обикновено са белязани от ниски стойности на всичките шест показателя“, се казва в доклада.

Сакс призовава страните да последват примера на Обединените арабски емирства и други страни, които са избрали министри на щастието.

„Искам хората да измерват това, да го обсъждат, анализират и разбират, когато са се насочили в грешната посока“, казва той.

Класацията е базирана на шест показателя – БВП на глава на населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.

Последни новини
Още от Новини