14 смъртоносни атаки в Западна Европа от 2014

Кървавите следи от Шарли до Орли

Рози в дупките от куршуми на прозореца на ресторант Карилио – една от целите на терористите в Париж. Франция, 16.11.2015. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Рози в дупките от куршуми на прозореца на ресторант Карилио – една от целите на терористите в Париж. Франция, 16.11.2015. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

18.03.2017 – Мъж прави опит да открадне оръжието на войник от охраната на летище Орли в Париж. Мъжът е застрелян от друг военнослужещ, охраняващ летището. Атентаторът е имал предишни сблъсъци с органите на реда – стрелба срещу полицаи при рутинна проверка на самоличност, пише The Star.

03.02.2017 – Мъж, размахващ мачете, крещейки "Allahu Akbar" (Бог е велик), напада войници в търговски център в близост до Лувъра в Париж. Прострелян тежко от охраняващите военни. Източници на разследването в Кайро идентифицираха нападателя като Абдула Реда ал-Хамами, роден в Дакалия, провинция северно от Кайро.

19.12.2016 – Камион се врязва в оживен коледен базар в центъра на Берлин. Убива 12 души и ранява 48. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че властите приемат, че става дума за терористична атака.

26.07.2016 – Двама атентатори убиват свещеник с хладно оръжие и сериозно раняват още един от заложниците в църква в Северна Франция. Застреляни са от френската полиция. Петима са заложниците в кризата. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че двамата нападатели са предани последователи на Ислямска държава.

24.07.2016 – 21-годишен бежанец от Сирия е арестуван, след убийство с мачете на бременна жена. Преди да бъде задържан той ранява още двама души в югозападния германски град Ройтлинген, близо до Щутгарт. Според полицията „От досегашните доказателства, няма индикации, че става дума за терористична атака“, заявяват от полицията.

24.07.2016 – Сириец ранява 15 души при самоубийствен атентат с бомба пред музикалния фестивал в Ансбах в Южна Германия. Ислямска държава пое отговорност за атаката. 27-годишният сириец е пристигнал в Германия две години преди атаката и е поискал убежище. Той многократно е имал сблъсъци със закона заради наркотици, като е трябвало да бъде депортира за България.

22.07.2016 – 18-годишен гражданин с германо-иранско потекло, очевидно действащ самостоятелно, убива 8 души в Мюнхен. Младежът няма връзки с Ислямска държава, но е бил обсебен от масовите убийства. Атаката е извършена на 50-тата годишнина от атаката на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който убива 77 души.

18.07.2016 – 17-годишен бежанец от Афганистан размахва брадва и нож и атакува пътници във влак в Южна Германия. Жестоко ранява четирима преди да бъде застрелян от полицията. Ислямска държава поема отговорност за тази атака.

14.07.2016 – Въоръжен мъж врязва тежък камион в множеството, събрало се да празнува Денят на Бастилията във френския град Ница. Убива 86 души и ранява стотици. Твърди се, че Ислямска държава стои зад атаката. Масовият убиец е идентифициран като роден в Тунис френски гражданин.

14.06.2016 – Французин с марокански произход намушква смъртоносно двама полицейски служители пред дома им в предградие на Париж. Терористът заявява, че е последвал апела на Ислямска държава.

22.03.2016 – Трима убийци камикадзе на Ислямска държава с белгийска националност се взривяват на аерогарата в Брюксел и в метро-влак в белгийската столица, убивайки 32 души. Полицията намира доказателства за връзка на атентаторите с атаките през ноември в Париж.

13.11.2015 – Париж е разтърсен от множество, почти едновременни бомбени и огнестрелни терористични атаки. Обляни в кръв са различни културно-развлекателни локации в Париж. Загиват 130 души. 368 са ранени. Ислямска държава поема отговорност за атентатите. Двама от 10 терористи, които бяха идентифицирани, са белгийски граждани, а трима – френски.

07-09.01.2015 – Двама въоръжени терористи от Ислямска държава нахлуват на редакционна среща на сатиричното седмично издание Шарли Ебдо на 7 януари и го обсипват с куршуми. Убиват 17 души. Друг "войн на Ислямска държава" убива полицай на следващия ден, а на 9 януари взима заложници в супермаркет. Убива 4 души преди да бъде застрелян от полицията. Атаките бяха последвани от международно движение за солидарност под надслов "Je Suis Charlie" (Аз съм Шарли).

24.05.2014 – Четирима души са убити в стрелба в Еврейския музей в центъра на Брюксел. Терористът е французинът Мехди Немоше, на 29 години, който преди това е бил арестуван в Марсилия, Франция. Бил е екстрадиран и е чакал за процес в Белгия.

Последни новини
Още от Новини