Ограниченията за добив на петрол от ОПЕК остават в сила

Условието е петгодишните запаси да останат над средно очакваното ниво

Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016.  Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Държавите членки на ОПЕК и страните, невлизащи в състава на петролния картел, могат да продължат споразумението за съкращение на добива на нефт. Това обяви в интервю за Bloomberg министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех. Условие това да стане обаче е нивата на световните запаси на суровината да не паднат под средностатистически очакваните нива.

Съглашението за ограничаване на добива ще остане в сила, „ако запасите се съхранят над средностатистическите петгодишни нива“, коментира саудитският министър. „Искаме всички да разберат, че смятаме да върнем отрасъла в стабилно положение“, подчерта той.

Ал-Фалех също така отбелязва, че както Саудитска Арабия, така и САЩ се нуждаят от стабилна цена на петрола.

По-рано тази седмица, след срещата на Доналд Тръмп с втория наследник на трона в Саудитска Арабия принц Мохамд бен Салман Ал Сауд, Белият дом съобщи, че двете страни са достигнали до договорка за провеждането на активни консултации с цел избягване на ценова волатилност на петролните пазари. Също така по-рано главният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо обяви, че картелът и американските производители са успели да установят диалог.

Последни новини
Още от Новини