Централната банка на Англия остави основната си лихва без промяна

Първо разединение сред членовете на Комисията за парична политика

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка запази без промяна основния си лихвен процент на ниво от 0,25% на заседанието си днес, 16 март. Само един член от Комитета по парична политика, а именно - Кристин Форбс, гласува в посока затягане на паричната политика и повишаване на основната лихва, предаде Bloomberg.

Разединението относно решението за паричната политика е първото от юли насам, когато един от членовете на Комисията подкрепи незабавно понижение на лихвения процент след решението на британците да напуснат ЕС.

Липсата на единодушие в АЦБ идва няколко дни, след като заместник-гуверньорът на финансовата институция Шарлот Хог подаде оставка след критики на британския парламент за наличието на конфликт на интереси.

Централните банкери оставиха без промяна и параметри по програмата си за изкупуване на облигации.

С рязкото покачване на инфлацията и смесените доказателства за забавящата се икономическа активност в страната, някои членове отбелязват, че сравнително малка промяна в перспективите за активността или инфлацията може да оправдае стъпка в посока намаляване на стимулите, става ясно в прокотола на централната банка.

 

Последни новини
Още от Новини