Маркионе няма интерес да говори с VW

Серджо Маркионе, гл. изп. директор на Fiat Chrysler Automobiles NV на автосалона в Женева, Швейцария. 9 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Серджо Маркионе, гл. изп. директор на Fiat Chrysler Automobiles NV на автосалона в Женева, Швейцария. 9 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави условие на автопроизводителите – да им съдейства намаляване на екологичните стандарти срещу повече работни места.

„Трябва да се върнете и да ни дадете много работни места”, каза Тръмп на главните изпълнителни директори на General Motors, Ford Motor и Fiat Chrysler в сряда, 15 март 2017, цитиран от Bloomberg. Решението на администрацията на Обама да запази правилата на енергийна ефективност „би разрушило или довършило автоиндустрията”.

Сега автопроизводителите ще имат още едва година да оспорват стандартите за разход на гориво и емисии, което ще бъде преценено след това от американската Агенция по екология /EPA/ и Националната администрация по пътна безопасност. Компаниите се оплакаха от EPA затова, че не им сътрудничи и предложиха редакция на изискванията й в края на мандата на Обама.

Марката на Jeep на Fiat Chrysler Automobiles NV на SUV, показан на автосалона в Женева, Швейцария на 9 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg.

Предложението на Тръмп е първа стъпка към облекчаване на правилата за индустрията, която може да струва на автоиндустрията около 33 млрд. долара.

Целта на новата администрация в САЩ е облекчение на регулациите за стимулиране на растежа, както  каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Проблемите с контрола на горивото, въглеродните емисии – всички тези неща увеличават тежестта за нас. Дали ще променим тази функция с оглед на продадените вече коли – ще видим",  каза Маркионе в интервю за Bloomberg. Серджо Маркионе отрече и да е водил преговори с VW.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини