Дания предложи отлагане на визитата на Йълдъръм

Ларс Расмусен, министъ-председател на Дания. Лондон. 21 септември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Ларс Расмусен, министъ-председател на Дания. Лондон. 21 септември 2015. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Министър-председателят на Дания Ларс Расмусен предложи на турския си колега Бинали Йълдъръм да отложи посещението си в страната, предвидено за края на март поради „ескалацията” на напрежението между Анкара и Холандия, съобщи АФП.

Расмусен каза в съобщение, че Дания „следи с голяма загриженост развитието на Турция, където демократичните принципи са под силен натиск”.

„Би било удоволствие да приема премиера на Турция в Копенхаген при нормални обстоятелства”, написа Расмусен във Facebook.

„Но при сегашните словесни атаки на Турция срещу Холандия, нова среща не би се приела изолирано. Затова предложих на турския си колега да я отложим”.

В събота, 11 март 2017  Холандия не пусна в страната самолета на външния министър на Турция, който искаше да участва в митинг в Ротердам, за да информира гражданите от турски произход в страната за предстоящия референдум за промени в конституцията, който Анкара прави на 16 април.

В Холандия с кола влезе министърът на семействата Фатма Саян Кая, която не бе допусната от полицията да влезе в консулството на Турция и върната обратно.

МВнР на Турция обяви за нежелано връщането на посланика на Холандия след отпуск.

Президентът Ердоган нарече Холандия „останки от нацизма”, сравни действията на правителството на Марк Рюте с „бананова република” и предложи налагането на санкции.

„Призовавам всички международни организации в Европа и на други места да наложат санкции на Холандия”, каза Ердоган в неделя в реч в Коджаели, край Истанбул.

„Каза ли Европа нещо? Не. Защо? Защото не се атакуват едни други. Холандия действа като бананова република.

В реч от Париж външният министър Мевлут Чавушоглу описа Холандия като „столица на фашизма”.

В неделя, 12 март холандската полиция използва кучета и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, протестиращи с турски знамена пред консулството на Турция в Ротердам.

Франция призова за спокойствие. МВнР в Париж обяви, че няма причина да забранява среща във Франция между Чавушоглу и местна турска асоциация.

 

Последни новини
Още от Новини