Дългът на Китай е прекалено голям, предупреди централният банкер на страната

Пекин ще продължи да води сдържана монетарна политика

Сградата на Народната банка на Китай в Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Сградата на Народната банка на Китай в Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай трябва да се справи със стремглаво увеличаващия се корпоративен дълг, но при все това икономиката и валутата на страната остават стабилни, като стопяването на резервите от чуждестранна валута не би трябвало да е причина за притеснения. Това заяви на пресконференция днес гуверньорът на Народната банка на Китай Джоу Сяочуан, предават световните агенции.

Изказването на Сяочуан идва в светлината на усилията на официален Пекин да се противопостави на тенденцията за рязко увеличаване на дълговите нива, което според правителството може да доведе до финансови проблеми. Властите на страната полагат усилия да намалят зависимостта на частния и обществения сектори от банковото кредитиране и да изчистят дълговете на държавните компании, но според представители на бизнеса процесът трябва да бъде забързан.

Китайската народна република ще продължи и през текущата 2017 да провежда сдържана монетарна политика, заяви още по време на срещата с медиите гуверньорът на централната банка.

„Ние, както и досега, ще продължим да провеждаме сдържана монетарна политика“, са точните думи на Сячоун. Банкерът изрично подчерта, че курсът на фискална сдържаност ще бъде поддържан, независимо, че централната банка разполага с „голям арсенал от различни финансови инструменти“.

Последни новини
Още от Новини