Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет

Въпреки съпротивата на Полша бившият ѝ премиер отново ще ръководи органа

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Въпреки съпротивата на родината му Полша и опитите ѝ да блокира решението Доналд Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет на срещата на върха в четвъртък, пише Investor.bg, цитирайки AFP.

По информация на френски дипломатически източник гласуването е с резултат 27 срещу един. Премиерът на Люксембург Савие Бетел написа в социална мрежа Twitter "Habemus #EUCO Presidentum", (“Имаме председател на Европейския съвет“), като "Euco" е съкращение за "European Council".

 


 

В началото на срещата полският премиер Беата Шидло заяви, че лидерите на Европейския съюз не могат да преизберат Туск на поста без съгласието на страната ѝ.

„Нека повторя, нищо (не може да стане) без нас и нашето съгласие“, каза Шидло преди началото на срещата на върха в Брюксел.  Туск, бивш министър-председател на Полша, не се ползваше с подкрепата на правителството си, което го обвинява, че се намесва в нейната политика. 

“Ще направим всичко, за да гарантираме, че преназначаването няма да бъде проведено днес“, увери по-рано и полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски. „Ще информираме нашите партньори (от ЕС), че днешната среща ще бъде застрашена, ако те проведат своето гласуване днес“, добави той.

Половин час преди началото на срещата се е провела и среща между германския канцлер Ангела Меркел, която се счита за поддръжник на Туск, и  Шидло. Съдържанието на разговора не бе обявено. 

Туск е роден на 22 април 1957 г. в Гданск, като баща му е дърводелец в железниците, а майка му – секретарка в болница. Баща му умира, когато Туск е на 14 години. През 1976 г. започва да учи история в университета в Гданск, където участва в нелегални дейности против комунистическия режим. В този период сътрудничи също на нелегалните независими профсъюзи и среща бъдещия лидер на „Солидарност“ Лех Валенса. 

През 1980 г. Доналд Туск учредява независимата студентска асоциация NZS, която е част от движението „Солидарност“. Става лидер на „Солидарност“ в работата си и журналист в издаван от „Солидарност“ вестник. През 90-те години Доналд Туск е член на Парламента и заместник-председател на Сената.

В този период публикува и поредица от книги за историята на Гданск, някои от които се превръщат в бестселъри.
 
През 2001 г. става един от инициаторите на новата центристка партия, наречена „Гражданска платформа“, а през 2003 г. и неин ръководител.
 
През 2007 г. след трудна кампания печели решаваща победа над управляващата дясна партия и става министър-председател. Той остава на тази длъжност седем години, което го прави най-дълго управлявалия министър-председател в демократична Полша и първия преизбран на този пост.
 
През тези седем години Полша продължава да поддържа икономическия си растеж, като по време на кризата полската икономика бележи ръст от почти 20 %, което е рекорд за Европа.
 
През 2014 г. Доналд Туск е избран единодушно за председател на Европейския съвет.

Последни новини
Още от Новини