ЕЦБ очаквано остави паричната си политика без промяна

Банката потвърди решението си обемът на изкупуваните облигации да бъде понижен от 80 млрд. до 60 млрд. евро месечно от април

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави паричната си политика без промяна на второто си заседание за 2017, пише Investor.bg.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, лихвата по пределното кредитно улеснение е 0,25%, а депозитната лихва остава -0,4%.

Управителният съвет на банката потвърди решението си, че обемът на изкупуваните облигации ще бъде понижен от 80 млрд. до 60 млрд. евро месечно от април.

В изявлението на банката пише, че управителният съвет все така очаква основните лихвени проценти да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Точно две години след като ЕЦБ стартира програмата за изкупуване на облигации, инфлацията е над целевото ниво, поради което нарастват призивите за свиване на стимули.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги неколкократно посочи, че ускоряването на цените се дължи основно на по-скъпия петрол и че политическите рискове в еврозоната имат потенциала да спънат възстановяването.

Драги ще направи коментар за приетите решения на пресконференция днес от 15:30 ч. българско време.

Последни новини
Още от Новини