Какво ще постигне Тръмп през тази година - в една графика

Goldman представя времеви хоризонт на изпълнение на политическите заявки на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп по време на изявлението си пред Конгреса; Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп по време на изявлението си пред Конгреса; Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg

Очакванията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще въведе пакет от фискални стимули даде тласък на ръста на капиталовите пазари отвъд Океана. Дори липсата на достатъчно яснота и детайли по програмата не прекъсна възходящото движение на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който премина рекордните 21 хил. пункта, пише Bloomberg. 

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. смятат, че инвеститорите грешат по отношение на времевия хоризонт за изпълнение на политическите заявки на Тръмп. Стратезите в банката предвиждат, че американският президент ще бъде твърде зает с отмяната на закона за здравното осигуряване, познат като Обамакеър, през тази фискална година, което ще остави малко пространство за данъчна реформа и инвестиции в инфраструктура.

Времевият хоризонт на Goldman показва кога администрацията на Тръмп ще пристъпи към реално изпълнение на политическите си заявки. Обамакеър ще бъде основен фокус до лятото, а данъчната реформа ще бъде забавена до 2018. В същото време разходите за инфраструктура няма дори да попаднат в полезрението на американските власти до следващата година.

Графика: Goldman Sachs Group Inc.

Според икономистите от Goldman бавният процес по замяната на Обамакеър сигнализира, че данъчната реформа вероятно ще продължи по-дълго време, отколкото са първоначалните очаквания, а промяната в данъчното законодателство в крайна сметка няма да бъде толкова радикална.

Инвестициите в инфраструктура „все още са в дневния ред на администрацията на Тръмп, но засега остават на по-заден план", добавят икономистите. „Нашето очакване е, че новите инфраструктурни инвестиции ще бъдат въведени през тази или следващата година, но това вероятно ще стане под формата на данъчни стимули, които могат да бъдат включени в реформата на данъчното законодателство“.

Последни новини
Още от Новини