Китайски инвеститор с интерес към БДЖ

Обсъжда се финансов пакет от 500 млн. лева

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Българското правителство обсъжда с китайски инвеститор възможността за рефинансира дълга на БДЖ и изграждането в страната на завод за подвижен състав – мотриси и локомотиви. Това съобщи пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев, предаде Investor.bg

Заедно със служебния премиер Огнян Герджиков и дипломати той посети Черепишкия манастир. Пътуването беше организирано с ретровлак на БДЖ.

Алексиев каза, че се обсъжда се финансов пакет от 500 млн. лева, с които инвеститорът ще рефинансира и заема на БДЖ към облигационерите. Жп компанията дължи около 250 млн. лева по този заем. С останалите средства се очакват да бъде осигурен дългосрочен лизинг за закупуването на нов подвижен състав, с който да се осигури качествена услуга за следващите 15-20 години.

Тази инвестиция ще се изплаща с капиталовия трансфер от държавата към БДЖ (изплащан за реализиране на обществената услуга, която осигурява холдингът).

Транспортният министър очаква потенциалният инвеститор – CRRC, да изпрати писмо за намерение в две седмици.
Финансовият пакет може да нарасне и до 600 млн. лева.

Алексиев беше категоричен, че бъдещето на железниците и концесията на Летище София са две различни теми. Ако летището бъде дадено на концесионер, парите ще отидат в държания бюджет, припомни той.

„Не може да има просперираща държава без железници“, коментира от своя страна премиерът Огнян Герджиков и посочи, че китайският инвеститор е стъпил вече в Македония, Сърбия, Унгария и Чехия. По пътя към българския пазар ги спъва тежката визова процедура, с което се е заел външният министър Ради Найденов. 

Последни новини
Още от Новини