Google Assistant тръгва безплатно на повече Android устройства

Интервю на Bloomberg с главния отговорник по проекта - Гуми Хафщайнсон

Снимка: Droid Life Снимка: Droid Life

Google обявиха на своя официален блог, че приложението им с изкуствен интелект Google Assistant ще бъде достъпно за множество Android устройства съвсем скоро.

Доскоро единствено разработеният от Google телефон Pixel разполагаше с умната технология, чиито способности надскачат тези на айфонския личен асистент Siri. Отличителни са способностите на приложението не само да разбира множество въпроси и команди, но и да осъществява действия от името на потребителя, като например поръчка на храна или Uber шофьор, или осъществяване на контрол над домашните умни уреди. Предстои допълнителна интеграция за телевизори и автомобили, като според Хафщайнсон целта е приложението в бъдеще да е достъпно на колкото се може повече Android устройства.

Нов конкурент при мобилните асистенти очакваме в края на март, когато Samsung обещаха да покажат на света своя Galaxy S8. Новият топ-телефон ще включва софтуерен продукт на име Viv, резултат на четиригодишна разработка в стартъп, съоснован от експерт, работил и върху Siri. Южнокорейският конгломерат e закупил стартъпа в деня след като Google обявиха своите хардуерни устройства Pixel, Daydream View, Google Home и Chromecast Ultra през октомври, посочват Financial Times.

Google Assistant ще бъде достъпен за устройства с Android 7.0 Nougat или Android 6.0 Marshmallow. Достъпът ще се разширява постепенно по региони, като в Европа първи ще го получат Великобритания и Германия. 

Още информация за разговорчивия софтуер-асистент - във видеото: 

 

Последни новини
Още от Новини