Иван Костов: България трябва да излезе от валутния борд

Паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика, смята експремиерът

Снимка: БНР Снимка: БНР

България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. Това заяви бившият премиер Иван Костов.

По думите му паричният съвет е временна мярка, която спира БНБ да води цялостна монетарна политика, предаде БНР. 

Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната, коментира Иван Костов.

"При гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", допълни още Костов.

"БНБ да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови банката естествените  функции. В противен случай България е принудена  с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", коментира още той.

По негови думи валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото. "Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка".

Последни новини
Още от Новини