Германия започва да плаща на доброволно напускащите мигранти

Мерките са насочени към гражданите на 11 страни, в които към момента няма въоръжен конфликт

Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg

Германските власти ще задействат в близките дни приетата през 2016 програма за предоставяне на финансови стимули за мигрантите, които предстои да се върнат в държавите си след получаване на отказ за предоставяне на убежище във федералната република. Това съобщава германският всекидневник Build.

Програмата беше приета от Бундестага през ноември 2016, като е насочена към имигранти, понастоящем намиращи се в Германия, които са от страни, в които към момента няма въоръжен конфликт, припомня изданието.

Конкретно става въпрос за граждани на 11 държави, сред които Тунис, Мароко, Нигерия, Косово, Сърбия и Албания. За целите на програмата федералното правителство е отпуснало финансиране в размер на €150 млн.

По-рано този месец германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разчита чужденците, намиращите във страната, които нямат шанс да получат бежански статут, сами да напуснат Германия, а не да чакат принудителна депортация.

Само през миналата година на територията на Германия са влезли 280 хил. души, поискали официално убежище. От тях 25 хил. са били принудително депортирани, а 55 хил. са напуснали по своя воля. По данни на вътрешното министерство на Федералната република от началото на бежанската криза през 2015 Германия е приела 1,2 млн. имигранти.

Последни новини
Още от Новини