Световната търговия с най-бавен ръст през 2016 от финансовата криза насам

Все пак тя се ускорява към края на годината

Китайски контейнеровоз бива навигиран в пристанището Ротердам, ХоландияСнимка: Jasper Juinen/Bloomberg Китайски контейнеровоз бива навигиран в пристанището Ротердам, ХоландияСнимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Трансграничните търговски потоци през 2016 г. са нараснали с най-бавния си темп от финансовата криза насам, но има признаци за скромно ускоряване в края на годината, пише Investor.bg, цитирайки Wall Street Journal.

Холандското бюро за анализ на икономическата политика (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) обяви в петък, че обемът на вноса и износа на стоки е бил с 1,2% по-висок в сравнение с 2015 г., което представлява забавяне спрямо 2-процентовия темп на растеж през предишната година и е най-малкият ръст откакто обемът се срина през 2009 г.

Може би има обаче признаци за съживяване при износа и вноса, като обемът се е увеличил с 1,1% през последните три месеца на годината спрямо третото тримесечие с почти двоен темп на растеж.

Мудната търговия през 2016 г. отчасти отразява по-широката слабост на търсенето на стоки, като развитите икономики отбелязват най-бавното си разширяване от 2013 г., а някои от големите развиващи се икономики все още се свиват.

Много икономисти обаче вярват, че има други причини за слабия темп на растеж на търговията от 2012 г. насам, включително завишеното използване на търговски ограничения, различни от мита, и промени при създаването на т.нар. световни вериги на стойността – процеса, чрез който големите компании местят части от производството си и свързаните с него работни места извън страната.

Макар че двигател на търговските потоци е глобалният икономически растеж, икономистите отдавна вярват, че те от своя страна подкрепят растеж и затова се тревожат, че слабостта напоследък допринася за анемичния характер на глобалното разширяване. Има все повече опасения около влиянието върху глобалната икономика, в случай че президентът Доналд Тръмп изпълни обещанието си да промени търговските отношения, за да защити работните места.

 

Последни новини
Още от Новини