Берлин и Рим държат Великобритания да си плати солидно за Brexit

Германия и Италия подкрепят исканията на ЕК Великобритания да плати €60 млрд., за да може да се стигне до търговски консенсус

Британски флаг на фона на Лондон Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британски флаг на фона на Лондон Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Германия и Италия поддържат плановете на Европейската комисия по отношение на бъдещата политика на ЕС към Великобритания. Конкретно става дума за позицията на ЕК, че началото на преговорите за бъдещо търговско споразумение между Брюксел и Лондон може да бъде поставено само ако преди това Обединеното кралство гарантира, че ще направи исканите от Европа многомилиардни вноски в бюджета на блока. Това съобщава Financial Times, коментирайки, че тази информация ще представлява особено неприятна изненада за британския премиер Тереза Мей.

Друго искане на правителствата на двете европейски държави е да бъде поставено и ключовото условие за създаване на гаранции за европейските граждани, пребиваващи и работещи на Острова.

Позицията на Рим и Берлин е „удар по британските министри, които разчитат, че Германия ще заеме по-мека позиция и ще неутрализира „ястребите“ в Европейската комисия“, пише FT.

Постигнато е и съгласие относно сумата, която ЕК иска Великобритания да плати – около €60 млрд. Плановете на Брюксел е тя да бъде платена поетапно до 2023 под формата на вноски по различни европроекти. Идеята намира подкрепа и в Австрия. „Размерът на сметката трябва да е €60 млрд., такива са пресмятанията на ЕК и това ще бъде включено в преговорите“, цитира думите на австрийския канцлер Кристиан Керн изданието.

Поддръжка за твърдата политика към Лондон изказва в интервю за FT и говорителят по европейските дела на Министерския съвет на Италия Сандро Гоци. „Паралелните преговори могат да представляват интерес за Лондон, но смятам, че те са лоша идея, в това число и за Великобритания. Това вреди на преговорния процес, ограничава го, и изисква по-голямо количество добра воля от обичайното (от страна на другите участници – бел.ред.). Затова е нужно да се вземе единно европейско решение“, заявява Керн.

От своя страна Тереза Мей вече заяви, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор, започвайки формално процеса за напускане на ЕС, до края на март. Плановете на Лондон са преговорите за условията и конкретните измерения на процеса по Brexit да продължат около две години.

Последни новини
Още от Новини