Конституционният съд отмени санкциите за негласуване

Пълните мотиви на магистратите предстоят да бъдат оповестени в края на месеца

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Отпадат санкциите, налагани за негласуване във вече задължителният вот, въведен от разпуснатото вече 43-то Народно събрание и влязъл в сила на президентските избори през ноември. Това е решил на заседание днес Конституционни съд (КС), потвърдиха за Bloomberg TV България от пресотдела на съдебната институция. Преди минути пък информация за решението бе публикувана и на официалната интернет страница на съда.

Конкретните мотиви за решението на магистратите все още не са известни като ще бъдат оповестени скоро. От съобщението на КС се разбира, че решението е било прието единодушно с 11 гласа. Това предполага, че до консенсус по казуса се е стигнало при отсъствието на един член от иначе 12-членната институция.

„Съдът прие, че разпоредбата на чл. 242а от Избирателния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38, чл. 42 и чл. 57, поради което я обяви за противоконституционна“, се казва в съобщението на сайта на КС.

От прескомюникето също така става ясно, че пълният текст на решението ще бъде публикуван следващият вторник, 28 февруари.

Припомняме, че искът за отмяна на задължителния вот бе внесен в КС от омбудсмана Мая Манолова в края на юли 2016.

Последни новини
Още от Новини