Бундесбанк отчита най-ниската си печалба от 2012

През 2016 централната банка е генерирала печалба от 1 млрд. евро

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През миналата година печалбата на Бундесбанк се срива драстично. През 2016 централната банка е генерирала печалба от 1 млрд. евро, докато година по-рано печалбата е била в размер на 3,2 млрд. евро, предаде Investor.bg

Това означава, че в германския бюджет банката ще преведе едва 400 млн. евро. Правителството очакваше според разчетите си обаче сумата да е 2,5 млрд. евро. Така сега има опасност от дупка в размер на 2,1 млрд. евро, предава DPA.

Това е най-ниската печалба на Бундесбанк от 2012 насам. Причина за свиването е оценената на трилиони евро програма за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ). От тях произтичат редица рискове, за които Бундесбанк трябва да задели резерви. Така Бундесбанк бе принудена да увеличи своите провизии за рискове от 1,8 млрд. евро до 15,4 млрд. евро. Това е най-високата сума за рискови провизии в историята на Бундесбанк. 

Бундесбанк увеличаваше сумата, заделена срещу общи рискове, през всяка една от трите години до края на 2012., като после ги поддържаше на ниво от 14 млрд. евро до 2015, намалявайки ги след това със 780 млн. евро. За разлика от ЕЦБ, чиито резерви не трябва да надвишават внесения капитал, Бундесбанк може да определя каквато сума сметне за подходящо.

Когато лихвените проценти се покачат отново, ще паднат цените на придобитите облигации. Дори и при малки повишения на лихвените проценти това би могло да означава големи загуби на портфейла от облигации. Тези рискове се взеха за първи път предвид от Бундесбанк през миналата година. Приходите от лихви са се увеличили през 2016 обаче до 3,7 млрд. евро от 3,3 млрд. евро година по-рано.

На фона на предстоящите в Германия парламентарни избори тези данни биха могли да предизвикат нова дискусия за курса на ЕЦБ. Още повече, че президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман критикува силно ЕЦБ и политиката ѝ по отношение на покупката на облигации. Вайдман предупреди наскоро, че централните банки като цяло може да бъдат претоварени. Според него не паричната политика трябва да осигури постоянен по-висок растеж, а самите политици, добавя в коментар германският Die Welt.

Последни новини
Още от Новини