Италия и Швеция не желаят втори мандат на Туск начело на Европейския съвет

Кандидатурата на Туск не се поддържа и от правителството в родната му Полша, което смята, че политикът не е прокарвал интересите на страната в европейските институции

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Правителствата на Италия и Швеция не поддържат кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет. Това заяви полският депутат и зам.-председател на Европарламента Ришард Чарнецкий пред полската национална телевизия, предава РИА Новости.

Въпросът с кандидатурата на Туск за втори мандат е широко дискутирана и в родината му Полша. Официална Варшава нееднократно е заявявала, че не поддържа Туск в амбициите му за втори мандат поради факта, че „не в прокарвал“ интересите на страната в европейските институции, като дори е отправял критики по неин адрес.

Самият Туск обяви в хода на срещата на ЕС в Малта, че е готов да продължи работата си на поста председател на Европейския съвет, като вече е обсъдил въпроса с европейските лидери, които са го подкрепили в намеренията му.

„Доколкото знам на днешна дата две правителства на страни-членки на ЕС не поддържат Туск. Говоря за правителството на Италия и правителството на Кралство Швеция, но знаем и за други, които се въздържат от решение“, заявява Чарнецкий. По неговите думи през 60-годишната история на ЕС е нямало случай високопоставен в йерархията на ЕС чиновник да не се е обръщал за подкрепа към правителството на собствената си държава.

Последни новини
Още от Новини