Тръмп съживи печатните медии с нападките си

Традиционните медии процъфтяват заради безпрецедентната политическа игра

Медиите по време на пресконференция на Тръмп. Вашингтон, САЩ. 16.021.2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Медиите по време на пресконференция на Тръмп. Вашингтон, САЩ. 16.021.2017. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В Twitter New York Times е наречен “пропадаща“ медия от новия президент на САЩ Доналд Тръмп, но смяната на караула в Белия дом съживи не само това печатно издание, но и много други медии, пише Economist.

Абонаментите и импресиите на New York Times, Washington Post и Wall Street Journal са във възход. Кабелните информационни телевизии, като CNN и Fox News Channel, наблюдават сериозен ръст на гледаемостта в момент, в който повечето от останалите канали губят зрители. Дори отдавна страдащите акции на вестникарските компании се вдигат. От изборите насам акциите на New York Times са поскъпнали с 42%, представяйки се по-добре дори от всемогъщата Goldman Sachs, цитира Investor.bg.

На какво се дължи възходът? Безпрецедентният характер на политическите събития непрекъснато привлича погледа на американците към страниците и екраните. Темпът на промените, особено след изборите, кара и феновете, и враговете на Тръмп да следят внимателно развитията. Мнозина го правят, използвайки Twitter. Но много други явно искат вида анализ, който само доказаните групи могат да предложат. Нападките на Тръмп срещу някои медии може също да са насърчили някои хора да се абонират или да гледат напук.

Подемът в резултат на Тръмп е най-осезаем при New York Times. Медията успя да привлече над половин милион абонати на интернет изданието си миналата година – включително 276 хил. само през четвъртото тримесечие, основно след изборите. В момента тя има общо 3 млн. абонати, включително около 1,7 млн. само на цифровата версия. По определен показател трафикът към сайта е с почти една трета по-висок в сравнение с година по-рано. Безкрайният поток от големи новини помага. „Вечерта спираш да работиш по страниците, които не са свързани с Тръмп, за да можеш да се фокусираш върху последните ексклузивни новини около Тръмп“, казва главният изпълнителен директор Марк Томпсън.

Washington Post, който също отбелязва сериозни печалби през последните месеци, не разкрива броя на абонатите си под управлението на Джеф Безос – главния изпълнителен директор на Amazon. Но на конференция на 14 февруари в Калифорния главният редактор Марти Барън заяви, че абонаментите растат „с много бърз темп в момента“. Wall Street Journal, собственост на Рупърт Мърдок, също отбелязва значителен растеж на дигиталните абонати до почти 1,1 млн. към края на 2016 г., което е с около 250 хил. повече в сравнение с предишната година.

По един или друг начин хората просто не могат да се наситят на Тръмп.

Трите основни кабелни мрежи за новини – Fox News Channel, MSNBC и CNN, се радват на трите най-големи повишения на броя на зрителите сред всички американски кабелни канали през 2017 г., сочи консултантската компания Nielsen. Всяка мрежа е отчела ръст от поне 40% през шестте седмици до 12 февруари. Fox News е най-гледаната телевизия сред тях, сочат данни на Nielsen, доставени от консултантската компания MoffettNathanson. Мрежата има средно 3,1 млн. зрители в праймтайма към 2 януари. По-мекият ѝ подход към Тръмп и лудостите му я прави основен канал на повечето му поддръжници.

Възходът се случва в предизвикателен момент за традиционните медии. При телевизията повечето кабелни канали страдат от малък брой зрители, което от своя страна налага натиск върху продажбите от реклама. Ситуацията при вестниците е още по-отчайваща. Пазарът в Северна Америка е в структурен спад от началото на века и е изгубил 30 млрд. долара приходи от реклама – спад от 60%, през десетилетието до 2015 г. Миналата година рекламите в печатните издания – все още по-изгодни отколкото в интернет, продължават рязко да се понижават при големите вестници. New York Times отчита 16% спад на рекламите в печатното издание миналата година и подобно на реално всички американски вестници премина през няколко кръга на съкращения на работните места. Wall Street Journal изживя и спад от 21% на рекламните приходи в средата на 2016 г., което доведе до още съкращаване на разходите и доброволни оставки.

Възходът на медиите заради Тръмп напоследък е ироничен, тъй като упадъкът на вестниците вероятно бе от полза за него. Хората все повече търсят безплатни, по-малко надеждни източници на информация в интернет, включително социални медии като Twitter и Facebook, където Тръмп е в стихията си. Той доказа, че е вещ в агитацията на фона на объркваща смесица от факти, измислица и демагогия.

Колко дълго може да продължи ефектът Тръмп? В разговор от миналия месец Томпсън каза на анализатори, че ще продължи докато администрацията продължава „да създава новини и противоречия“. От гледна точка на собственото си минало като журналист Томпсън подозира, че за това ще са нужни много месеци, а дори „вероятно години“. А медийните магнати със сигурност се надяват на това.

 

Последни новини
Още от Новини