Смяна на ръководството на Летище София и ГВА

Пламен Станчев сменя Христо Щерионов, който оглавява ГВА, Иван Иванов - Авиационна безопасност

Летище София. 17 февруари 2017. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Летище София. 17 февруари 2017. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Директорът на Летище София ЕАД Христо Щерионов е освободен от поста си и вече ще ръководи Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация /ГВА/, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта в петък следобед.

Промяната е направена по заповед на служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Летище София ще се управлява от бившия директор на аерогарата Пламен Станчев, който беше на този пост през 2005-2010.

"Христо Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор. До момента той заемаше поста изпълнителен директор на летище София. По време на неговото управление софийското летище достигна сериозен ръст на обслужените пътници. Ръководството на МТИТС очаква от него подобни добри резултати и на новата му позиция", съобщава Министерството.

Досегашният директор на ГД ГВА Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция „Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация.

Решението Пламен Станчев отново да стане директор на Летище София ЕАД е взето на заседание на Съвета на директорите на дружеството на 17 февруари 2017, съобщава МТ.

 

 

Резултатите на летището

Летище София обяви 43% годишен ръст на пътникопотока за януари 2017 /468 968 пътници/ в мейл до медиите от 16 февруари. Според същия отчет има 25% годишен ръст за януари на общия брой на кацащите и излитащи самолети на летище София през януари 2017 /4 529/. Редовните международни и вътрешни линии са 87%, а чартърните полети, товарните и бизнес самолетите си разпределят по 3%. Карго полетите са със 17% годишен ръст през януари /1 539 т./.

В началото на годината летището съобщи и за проучване, което установила задоволство на пътниците от обслужването.

 

Съобщението за смяната на ръководството съвпадна с пристигането на първия Airbus А321, който ще бъде базиран постоянно на летище София.

Министерството на транспорта управлява 100% правата на държавата за Летище София ЕАД. Останалите изцяло държавни летища са: Пловдив, Горна Оряховица, Русе и Стара Загора.

До 28 февруари 2017 Сметната палата трябва да приключи одита за съответствие при финансовото управление на летище София, засягащ периода 1 януари 2013-30 юни 2016, разпореден в  края на юли 2016 от 43-о НС след решение на Комисията по бюджет и финанси по предложение на Румен Гечев.

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до края на март 2017.

Последни новини
Още от Новини