ЕК отпуска финансиране на Булгартрансгаз за над 1 млн. евро

Предпроектно проучване за проекта газов хъб „Балкан“ ще получи 920 500 евро

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ ще получи финансиране от Европейската комисия за малко над 1,1 млн. евро. Средствата ще бъдат разпределени по два проекта като част от стратегията на Европейския съюз за приоритетни европейски енергийни инфраструктурни проекти, предаде Investor.bg.   

Предпроектно проучване за проекта газов хъб „Балкан“ ще получи 920 500 евро, като според дружеството това е следващата стъпка от изпълнението на проекта. Предложението за газовия хъб се зароди в края на 2014 като идеята е той да бъде изграден край Варна, откъдето да разпределяме газови доставки до останалата част от Европа.

В газовия хъб ще влиза газ от собствен добив и по тръбата от Русия по дъното на Черно море, както и втечнен газ от Гърция, Израел или Катар. Така ще има диверсификация на доставките за Европа, а и планът е в съзвучие с новата европейска енергийна политика, заяви тогавашният министър-председател Бойко Борисов. В началото на септември миналата година и Европейската комисия даде "благословията си" за изграждането на хъба.

Други 182 хил. евро пък ще бъдат разпределени за проучване с цел подготвителни дейности във връзка с рехабилитацията на газопреносната система в участъка Компресорна станция Вълчи Дол - Кранов възел Преселка. Според дружеството действието е насочено към изпълнение на подготвителната фаза на дейността, свързана с подмяната на газопроводен участък от 23 км и ще включва завършване на прединвестиционна фаза, проектиране, получаване на необходимите разрешителни, които ще осигурят възможност за стартиране на строителните работи.

Финансиране за общо 444 млн. евро одобриха страните членки на ЕС по предложение на Комисията за финансиране на приоритетни енергийни проекти. 18-те проекти в сферата на електроенергията, интелигентните мрежи и природния газ ще допринесат за постигането на целите на ЕС за свързване на европейските енергийни мрежи, като по този начин ще се засили сигурността на енергийните доставки и ще се подкрепи устойчивото развитие чрез интегриране на източници за възобновяема енергия, пише в прессъобщението на ЕК.

Средствата за избраните проекти идват от фонда "Свързана Европа", който отпуска грантове на проекти с общоевропейско значение.

„Това са важни проекти с големи трансгранични последици“, заяви заместник-председателят на ЕК  Марош Шефчович“. „Те са осезаем сигнал за това какво означава енергийният съюз за Европа и как Европейският съюз може да помогне на тези страни да станат по-силни, като си сътрудничат по-тясно“.

От 18-те проекта седем са в сектора на електроенергията (176 млн. евро), 10 – в газовия сектор (228 млн. евро) и един е свързан с интелигентните мрежи (40 млн. евро). Пет от тях са за реални строителни дейности, а 13 – за проучвания.

Последни новини
Още от Новини