Производителят на Peugeot с интерес към Opel

Ако френският концерн PSA придобие германската марка, ще стане втория най-голям автопроизводител в Европа

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Френската автомобилна компания PSA, производител на марките Peugeot и Citroen има интерес да закупи европейския бизнес на американската корпорация General Motors, съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, близки с процеса.

Конкретно става въпрос за придобиване на бранда Opel и сестринската му марка на територията на Великобритания Vauxhall. Очакванията са, че при благоприятен развой на преговорите сделката може да бъде сключена в следващите няколко седмици, съобщават източниците на информационната агенция, пожелали да останат анонимни. Съществува обаче и опция разговорите между PSA и GM да претърпят фиаско, като сделката да не бъде осъществена.

От PSA потвърждават за водени разговори с Opel, като твърдят, че става въпрос единствено за планове за техническо сътрудничество. Говорител на Opel е отказал коментар пред Bloomberg. След изтичането на информацията за готвената сделка акциите на френския автопроизводител се повишиха с 5,9% до €18,99 за дял. Така общата капитализация на компанията става €16,5 млрд.

Ако сделката се осъществи, PSA ще контролира 16% от целия автопазар на Стария континент, изпреварвайки Renault SA и нареждайки се на втора позиция по този показател след германския концерн Volkswagen AG.

При фалита на General Motors през 2009 в последствие от глобалната рецесия също имаше идеи за продажбата на Opel, но те така и не бяха реализирани от мениджмънта на компанията от Детройт. 

Последни новини
Още от Новини