ВАС отмени решението на ЦИК за резултатите от референдума

Не достигат около 11,5 гласа, за да бъдат приети за задължителни

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, предаде Investor.bg.  

Магистратите връщат преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

И според днешното решение на ВАС обаче броят на гласовете не е достатъчен, за да може резултатите от допитването да са задължителни за Народното събрание. 

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябва да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Така недостигащите гласове не са около 12 хил., както се твърдеше от ЦИК, а около 11,5 хиляди.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред горна инстанция в 14-дневен срок.

Последни новини
Още от Новини