Шотландия иска да скъса с Великобритания

Все повече хора искат да се отделят от Кралството и да останат част от ЕС

Шотландски бик. Снимка: pixabay.com Шотландски бик. Снимка: pixabay.com

Според последното социологическо проучване все повече и повече шотландци са готови да се отделят от Великобритания, след като Кралството обяви, че ще напусне Европейския съюз и единния пазар със или без ново споразумение, предаде Bloomberg.

Проучването бе направено от BMG за вестник Хералд. Данните сочат, че желанието на хората да се отделят от Обединеното кралство догонва това да останат с 49% на 51%. На провелия се референдум през 2014 резултатите бяха 45% на 55% в полза на напускането на ЕС като част от Великобритания.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че е много вероятно да се проведе още един вот за независимост. Шотландия вече един път гласува да остане част от ЕС. Стърджън каза, че единствения начин да се запази демократичността на държавата и гласът им да бъде чуван, е като Шотландия напусне Обединеното кралство. Като компромисен вариант с Тереза Мей, министър председателя на Великобритания, Шотландия няма да бъде пълноправна членка на ЕС, но ще запази достъп до единния пазар.

Шотландските законодатели и политици нямат силата да спрат процеса по напускане на ЕС, но могат да подкопаят доверието във Великобритания. Националистите това и чакат, за да развалят, каквото и да е останало добро мнение към Кралството. Проучването показа, че хората не искат нов референдум преди Великобритания да напусне окончателно съюза.

Последни новини
Още от Новини