Фабричните поръчки в Германия с най-голям ръст от 2014

Данните показват ръст от 5,2% през декември

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Фабричните поръчки в Германия нарастват с най-бърз темп от 2,5 години през декември на фона на увеличението на търсенето на инвестиционни стоки, което дава индикации, че по-силното представяне на най-голямата европейска икономика в края на годината ще продължи, предаде Bloomberg.

Поръчките, адаптирани със сезонните колебания и инфлацията, нарастват с 5,2% от ноември, когато бяха ревизирани до 3,6%, показват данни на Министерство на икономиката в Берлин. Това е най-високото равнище от юли 2014. Данните показват, че поръчките са нагоре с 8,1% спрямо година по-рано.

Графика: Bloomberg 

Докато Бундесбанк предвижда, че създаването на работни места може да продължи с подобряването на доверието, нарастващата несигурност в региона и извън него рискува да удари експортно-ориентирания производствен сектор в Германия. В същото време, ускоряването на инфлацията застрашава да намали покупателната сила на потребителите.

„Последните данни са индикация за много силен старт на 2017 в Германия и еврозоната след доброто четвърто тримесечие“, коментира Джулиън Трахорш, икономист в Landesbank Baden-Wuerttemberg в Щутгарт. „Но ние не сме много оптимистични за 2017, защото има няколко основни насрещни ветрове за икономиката“.

От икономическото министерство заявиха, че поръчките са значително над средното равнище. Търсенето на инвестиционни стоки от еврозоната се покачи до 19,5% през декември, което доведе до ръст на износните поръчки с 10% от ноември. Вътрешните поръчки се покачиха с 6,7% за месеца. 

Последни новини
Още от Новини