Дестабилизация може да настъпи на петролния пазар

Очаква се свиване на производството на петрола поради нестабилната геополитическа среда

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Тази година цените на суровините може да претърпят силна турбуленция поради непредвидеността на политиката на Доналд Тръмп, пише Bloomberg. 

Инвеститорите са на тръни от трудните за предвиждане политики на САЩ и от ОПЕК, от които се очаква да ограничат количеството на произведения петрол. Може да се очаква лавиране между $52 и $62 за барел при петрол сорт Brent, каза Ко Менг, президент на азиатския клон на Vitol Group – най-големият търговец на петрол в света.

Той още коментира, че има много спекулации относно политиката на Тръмп и все още се налага да се изчака, за да се направи по-ясна преценка за бъдещето. Петролният пазар очаква напрежение в геополитическата сфера след изострените отношения на САЩ с Иран, един от най-големите производители на суровината. Тръмп обмисля налагането на мито за внос на суровини, но според Goldman Sachs Group Inc., ако това се наложи, ще доведе до големи разпродажби на петрол.

Търговците на петрол често се възползват от подобни ситуации, в които цените на суровините са ниски в момента, но се очаква да поскъпнат в бъдеще. Но сегашната ситуация вероятно ще се обърне – очаква се бъдещите доставки на петрол да поскъпнат, тъй като производството ще намалее. След сделката на ОПЕК с други производители цената на барел е нараснала над $50.

Целта на това е да се намали доставката на петрол с 1,8 млн. барела на ден. Въпреки че ОПЕК и Русия прилагат плана за намаляване на петрола, инвеститорите се притесняват, че САЩ може да произведат повече от нужното. По-голямата част от свиването на производството идва от Близкия изток. Цената на американския лек суров петрол се доближава до тази на Brent. Това отваря прозорец за алтернативни доставчици за Азия от Северно море и Западна Африка.

Доставките на петрол от Северно море и САЩ към Азия може да не са в нормата поради нестабилността на пазара и евентуалното затваряне на отворилия им се прозорец. Главните притоци на петрол за Азия ще са от Близкия изток и Западна Африка. Ко Менг предвижда дизелът да се измъкне от трудния си период и да се завърне на пазара. Липсата на големи рафинерии по света може да върне нуждата и заинтересоваността от дестилираните горива, каза още той.

 

Последни новини
Още от Новини