Взаимоотношенията между ЕС и САЩ започват да придобиват по-сериозен характер

На провелата се среща на европейските лидери в Малта ясно се усеща ефектът на политиката на Доналд Тръмп върху европейските политици

Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com Европейският парламент, Страсбург. Снимка: freeimages.com

Присъствието на Тръмп се усещаше на срещата на европейските лидери в Малта. На събранието се обсъди новото правителство на американския президент и начина, по който дестабилизира трансатлантическите взаимоотношения, съобщи Bloomberg. 

Френският президент Франсоа Оланд каза, че натискът на Тръмп е неприемлив. Европейският съюз се опитва да се справи с огромната вълна от бежанци, напускането на Великобритания и как да остане цял в толкова променлив и несигурен свят, а политици като Доланд Тръмп със сигурност не правят задачата им лесна. Някой от лидерите на провелото се в Малта събрание показаха силното си раздразнение към него и към неговия опит да инициира подобни на Обединеното кралство действия в други държави.

Ангела Меркел призова към по-отговорно отношение към проблемите на ЕС и към изграждането на нови отношения със САЩ. Според германския канцлер Европа държи собственото си бъдеще в ръце и колкото по-ясно определи ролята си в света, толкова по-добре ще може да поддържа трансатлантическите си взаимоотношения.

Германският лидер, който е виден защитник на либералния и демократичен ред в ЕС, миналата седмица критикува изпълнителната заповед на Тръмп, чрез която отказа достъп до САЩ на бежанци от 7 държави с предимно мюсюлманско население. Тази година Меркел я очакват избори и вероятно ще бъде под натиск от страна на Тръмп. От нея ще се очаква не само да критикува постъпките му, но и да му противодейства.

В Малта председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ЕС не е застрашен от Тръмп, но новото американско правителство явно не познава ЕС в детайли. Други лидери бяха по-недипломатични. Австрийският канцлер Кристиян Керн свърза вълните от бежанци с военната намеса на САЩ в държавите им.

Последни новини
Още от Новини