Италия е най-големият губещ от еврото

Отчетен е спад в икономическото състояние на Италия

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Италия се очертава да е в най-неравностойно икономическо положение след почти две десетилетия от създаването на еврото и налагането му като обща валута за еврозоната, пише Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт на глава от населението спадна с 0,4% за последните 18 години. Въпреки че икономиката на Италия се разрасна с 6,2% от 1998 насам, населението ѝ също е нараснало с 6,6%. Положението ѝ е по-зле дори от това на Гърция. Цената на всички продукти и услуги се повишават с 4% за последните 18 години нa индивидуално ниво. Най-добре развитата икономика е тази на Германия – нарасна с 26,1% от 1998 насам.

Сравнена с другите държави от еврозоната Италия се развива прекалено бавно, каза Лоредана Федерико, икономист в UniCredit Bank AG в Милан. Положението в Италия е по-зле дори отпреди кризата и наваксването с другите държави може да се окаже трудно предизвикателство, каза още тя.

Припомняме, че еврото бе предложено от 11 държави за обща валута през януари 1999. След това се присъедини Гърция. Самите монети и банкноти бяха пуснати в употреба през 2002, а оттогава зоната не е спряла да расте, като последната държава, която се присъедини беше Литва, през 2015.

 

Последни новини
Още от Новини