Американският посланик в ООН: Санкциите срещу Русия остават

Условието за отпадане на ограниченията е връщане на Крим в състава на Украйна, категорична е Ники Хейли

Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Посланикът на Съединените щати в Организацията на обединените нации Ники Хейли отправи най-сериозните критики съм Руската федерация, откакто във Вашингтон действа новата администрация на Доналд Тръмп, пише Business Insider. Тя заяви, че санкциите срещу Москва ще останат в сила заради анексията на полуостров Крим и продължаващата ескалация на напрежението в Източна Украйна.

„Намирам за неприятно, че първата ми изява тук е за да порицая агресивните действия на Русия“, заяви Хейли, допълвайки, че „ужасната ситуация в Източна Украйна изисква ясно и силно порицание на руските действия“.

Освен ескалацията на военните действия в Донбас, Хейли обърна внимание и на ситуацията около полуостров Крим, който тя определи като „още една част от Украйна, страдаща от агресивните действия на Русия“. Посланикът бе категоричен, че санкциите няма да отпаднат, докато Руската федерация не върне територията на полуострова в юрисдикцията на украинската държава. „Санкциите, свързани с Крим, ще останат в сила, докато Русия върне контрола на полуострова на Украйна“, бяха точните думи на Хейли.

Ники Хейли в посланик на САЩ в ООН от 25 януари, като замени на поста Саманта Пауър. Хейли е назначение на Доналд Тръмп, който в свое изказване я окачестви като човек, с „потвърден опит в обединението на хората, независимо от произхода им и партийната им принадлежност“.

В последните дни пък се забелязва значително покачване на напрежението в Донбас. Особено сложно е положението в района на град Андреевка, който е под контрол на украинската армия. И официалното правителство в Киев, и представителите на самопровъзгласените републики Донецка и Луганска си разменят обвинения за постоянните обстрели, жертви на които често стават и мирни жители.

Последни новини
Още от Новини