Първи резултат от протестите в Румъния - министър подава оставка

Леята поевтинява с над 1% спрямо еврото

Снимка: news.ro Снимка: news.ro

Политическата криза в Румъния се задълбочава, след като министър от социалдемократическото правителство заяви, че ще подаде оставка. Новината идва непосредствено след серията от протести в страната, които са най-големите след падането на комунизма. Причината за общественото недоволство са законодателни промени, които ще попречат на усилията за ликвидиране на корупцията.

Министърът на бизнес развитието Флорин Жиану съобщи в социалната мрежа Facebook, че възнамерява да се оттегли от поста си, тъй като не може да подкрепи позицията на правителството. "Не искам да трябва да кажа на детето ми, че съм страхливец и трябва да се съглася с нещо, в което не вярвам", отбеляза Жиану в поста си.

Съобщението на министъра дойде, след като поне 300 хил. души излязоха по улиците на градовете в страната. Половината от тях се бяха събрали пред сградата на правителството в Букурещ, съобщава румънският информационен портал news.ro.

Най-голямото обществено недоволство в страната от падането на комунизма през 1989 се случи, след като управляващите социалдемократи, които взеха властта в началото на тази година, промениха наказателното законодателство късно във вторник.

Обществените вълнения изпратиха румънската лея с повече от процент надолу спрямо еврото, което се оказа най-силният еднодневен спад на валутата от повече от години. По този начин румънските пари изтриха положителния си баланс спрямо единната европейска валута, който беше натрупан от началото на 2017.

Към 10:50 часа българско време едно евро се търгува за 4,54 леи.

Последни новини
Още от Новини