Facebook изгуби дело за кражба на технология за виртуална реалност за $500 млн.

През януари самият Марк Зукърбърг се яви в съдебната зала, отричайки обвиненията

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Съдебното жури на федералния съд в американския град Далас в щата Тексас призна за виновна компанията Oculus, собственост на социалната мрежа Facebook, по обвинение за кражба на технология за виртуална реалност от разработчика на видео игри ZeniMax Media. Общият размер на загубите, причинени на потърпевшата компания, са на стойност $500 млн., съобщава Bloomberg.

През януари самият основател на социалната мрежа Марк Зукърбърг се яви в съдебната зала въпреки съветите на адвокатите си, като отрече обвиненията за кражба на интелектуална собственост. Тогава той заяви, че „продуктите на Oculus се базират на технология на Oculus”.

Самото дело започва още през 2014, когато ZeniMax Media подава иск срещу Oculus, която по това време все още не е собственост на Facebook, но социалната мрежа вече е правила опити да придобие стартъпа. Тогава е и първото обвинение за кражба на интелектуална собственост.

Искът против компанията се отнася и конкретно до програмиста и технологичен директор на Oculus Джон Кармак. Кармак дълго време е работил в компанията id Software, която в последствие е закупена от ZeniMax. Ищците смятат че впоследствие, възползвайки се от позицията си, програмистът е откраднал програмния код от тях, за да помогне на Oculus в разработката на нови технологии.

Facebook придобива Oculus през есента на 2014 заедно с правата за технологията за триизмерна виртуална реалност. През февруари 2015 в компанията е открит нов отдел, чиято задача са изследванията на виртуалната комуникация.

Последни новини
Още от Новини