Apple с ръст на продажбите на iPhone, но с намаляла печалба

През последното тримесечие продажбите на iPhone са с 3,5 млн. повече спрямо година по-рано

Логото на Apple на фасадата на мол в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Логото на Apple на фасадата на мол в Шанхай, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Нетната печалба на Apple за последното тримесечие на годината e спаднала с близо половин милиард долара в сравнение със същия период на 2015.

Американската технологична корпорация е регистрирала ръст на продажбите на флагмана в продуктовата си линия iPhone за последното тримесечие на изминалата година, става ясно от публикувания вчера, 31 януари, финансов отчет на компанията. Въпреки ръста обаче нетната печалба на компанията намалява с $0,49 млрд. в сравнение със същия период през 2015.

Продажбите на iPhone за завършилото на 31 декември 2016 тримесечие съставляват близо 78,3 млн. единици, което е с 3,5 млн. повече в сравнение с същия период година назад. Тези резултати надминаха очакванията на редица анализатори, които прогнозираха продажби на ниво, ненадвишаващо 77,4 млн. единици.

Нетната печалба на компанията се е понижила до нива от $17,89 млрд. в сравнение с $18,36 млрд. година назад. Въпреки това се отбелязва ръст в приходите с 3,4% до $78,35 млрд. Прогнозите за приходите за настоящото тримесечие на новата година са в диапазона $51,5-53,5 млрд.

Основаната през седемдесетте години на миналия век от Стийв Джобс компания притежава изключително широко портфолио от технологични продукти, в това число iPhone, таблетите iPad, ноутбуците MacBook, настолните компютри iMac и др. Корпорацията е един от глобалните лидери в сектора, като пазарната й капитализация превишава $630 млрд.

Последни новини
Още от Новини