НАТО: България е ценен съюзник

Столтенберг похвали увеличените разходи за отбрана на България

Президентът Румен Радев в ляво и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел. Белгия. 31 януари 2017. Снимка: Пресцентър на Президентството Президентът Румен Радев в ляво и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел. Белгия. 31 януари 2017. Снимка: Пресцентър на Президентството

България е ценен съюзник и има важен принос за колективната ни защита, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си с българския президент Румен Радев в Брюксел на 31 януари 2017. „Виждаме, че България започва да увеличава инвестициите си в сигурността”, каза Столтенбег.

„Вие играете ключова роля за сигурността в региона чрез приноса ви към присъствието на НАТО в Косово, подкрепата ви за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и помощта ви за Украйна, където ръководите фонда на НАТО за медицинска рехабилитация”, казва Столтенберг според сайта на алианса.

Той благодари на България и за участието й в борбата с тероризма в Афганистан.

България ще положи максимални усилия за изпълнение на решенията от Срещата на върха в Уелс за достигане на целта от 2% от БВП, които да бъдат отделени за повишаване на отбранителната ни способност, каза президентът Румен Радев.

„Това е от изключителна важност за развитието на нашите способности и всяка държава членка на НАТО трябва да поеме този ангажимент“, каза Радев.

На съвместната пресконференция Румен Радев и Йенс Столтенберг отговаряха на въпроси за отношенията САЩ-НАТО при новата администрация, отношенията НАТО-Русия, борбата с тероризма и санкциите над Русия.

"Говорих с Доналд Тръмп след като бе избран през ноември и със секретаря по отбраната Манис след това и двамата потвърдиха ангажимента, че САЩ ще се придържа към НАТО и трансатлантическата връзка", каза Столтенберг по време на пресконференцията.

"Що се отнася до отношенията ни с Русия, увеличеното ни присъствие в Европа е пропорционален отговор на поведението на Русия.. която увеличи значително военното присъствие в последните години и използва военна сила срещу съсед, срещу Украйна. НАТО отговаря, но премерено. Не искаме конфронтация. Не искаме нова Студена война. Държим на възможността за политически диалог с Русия”, каза Столтенберг.

НАТО и Русия могат да си взаимодействат в борбата с тероризма.

„Необходимо е да се проитивопоставим на Ислямска държава. Тези предизвикателства могат да се преодолеят само ако НАТО и Русия положат съвместни усилия в борбата с тероризма”.

България участва в най-различни учения на НАТО и съюзниците. На 1 февруари 2017 започват нови многонационални учения в Черно море с участието на България и кораби от Канада, САЩ, Турция и други страни-съюзници от НАТО, съобщи Столтенберг на пресконференцията.

„Това е част от засиленото ни присъствие в ЮИ Европа с повече патрули в Черно море и повече учения. И България е част от тях”.

Санкциите над Русия са част от отговора на много страни на агресивните действия на Русия спрямо Украйна и са въведени от ЕС, САЩ и други страни, каза генералният секретар на НАТО Столтенберг.

"Това не е решение на НАТО, но аз ги подкрепих и приветствах. НАТО отговори като увеличи военното присъствие в източната част на алианса и продължаваме да го правим, докато изпълняваме решенията за засилено присъствие", каза Столтенберг.

Последни новини
Още от Новини