Драги: Икономическата перспектива за Европа по-скоро е негативна

Отчита се икономически растеж в Европа, но инфлацията расте

Президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференция, на която съобщава новите лихви в еврозоната Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференция, на която съобщава новите лихви в еврозоната Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната достига шестгодишен пик. Развитието на икономиката, както и инфлацията, ще доведе до дебат за мотива на Европейската централна банка. Индексът за измерване на настроението на потребители се покачи от 107,8 през декември на 108,2 през януари, пише Bloomberg.

Инфлацията в еврозоната вероятно ще достигне до 1,5% през януари спрямо 1,1% година по-рано. Набраната инерция на инфлацията е най-високата от 2013 насам. Европейската централна банка смята, че това покачване ще премине средното за годината. Доверието в сферите на услугите и индустрията се покачва, но това в строителството и търговията спадат.

Според Марио Драги, президент на Централната европейска банка, икономическата перспектива за Европа е по-скоро негативна. Новото правителство в САЩ, както и напускането на Обединеното кралство от ЕС, и предстоящите избори в някои от най-големите държави в зоната създават много несигурност и са заплаха за усложняване на износа.

Последни новини
Още от Новини