Тръмп подписа излизането на САЩ от TPP

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом във Вашингтон на работна закуска с американски бизнес лидери. 23 януари 2017. Photographer: Ron Sachs/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом във Вашингтон на работна закуска с американски бизнес лидери. 23 януари 2017. Photographer: Ron Sachs/Pool via Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ на излизането на САЩ от Транс-Тихоокеанското партньорство на 23 януари 2017.

„Това, което направихме е страхотно за американския работник”, каза Тръмп, цитиран от Bloomberg.

Транс-Тихоокеанското партньорство /TPP/ е споразумение на 12 страни за либерализация на търговията между САЩ и Тихоокеанските страни, включително Япония, Мексико и Сингапур, фокус на усилията на администрацията на Барак Обама в опит да пренасочи глобалната стратегия на страната към бързоразвиващите се икономики на Азия.

Страните по TPP са: Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам, общо представляващи 40% от световната икономика. Японският премиер Шинзо Абе каза, че TPP без САЩ "няма да има смисъл".

По-рано в понеделник Тръмп обеща на работна закуска с американски бизнес лидери по-високи мита за компании, изнесли производството си извън Америка.

"Ще върнем работните си места. Ще си върнем границите. Ще си върнем богатството - ще върнем мечтите си", написа Тръмп в Туитър.

 

Новият президент на САЩ рязко прекрати десетилетните усилия на страната си за постигане на договори за свободна търговия като спря работата по TPP – документ, който никога не е бил ратифициран и обеща предоговаряне на Североамериканския договор за свободна търговия, НАФТА.

В неделя Тръмп съобщи, че ще се срещне с премиера на Канада Джъстин Трюдо и мексиканския президент Енрике Пеня Нието, за да започне обсъждането на НАФТА, договорът, който обикновено се атакува за загубата на  работни места в САЩ.

„Ще започнем да предоговаряме НАФТА за имиграцията и сигурността по границата”, каза Тръмп в началото на церемонията по полагане на клетва на висши служители на Белия дом.

„Мисля, че ще имаме много добри резултати за Мексико, за САЩ, за всички участници. Това наистина е много важно”.

Канада и Мексико са вторият и третият търговски партньор на САЩ след Китай.

НАФТА влезе в сила през 1994 между САЩ, Канада и Мексико, по време на мандата на президента Бил Клинтън. Договорът елиминира повечето мита за търговията между трите страни и създаде една от най-големите зони за свободна търговия.

Последни новини
Още от Новини