ЕЦБ остави паричната си политика непроменена

Все още няма убедителни сигнали за възходящ тренд при инфлацията, заяви Драги

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Все още няма убедителни признаци за възходящ тренд при инфлацията, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги пред журналисти след обявяването на решението за паричната политика на централната банка, предаде Bloomberg. Управителният съвет на ЕЦБ „ще продължава да следи промените в инфлацията, както и дали те са преходни и няма да се отразят върху средносрочните перспективи за ценовата стабилност“.

Първата пресконференцията на Марио Драги за тази година идва на фона на сигналите за ускоряването на темпа на покачване на потребителските цени в Германия и надигащите се гласове за изтегляне на програмата за изкупуване на облигации. С ръста на инфлацията, задвижвана основно от покачването на цените на петрола, централните банкери се фокусират върху ценовия натиск, в това число и повишението на заплатите.

Официалните представители на институцията също следят отблизо и политическата несигурност, произлизаща от предстоящите избори в Европа тази година, излизането на Великобритания от ЕС и встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък.

По-рано днес Управителният съвет на ЕЦБ потвърди, че ще продължи да извършва покупки по програмата за закупуване на активи със сегашния темп от 80 млрд. евро месечно до края на март 2017, а от април 2017 нетните покупки на активи ще продължат с месечен темп от 60 млрд. евро до края на декември 2017. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране беше запазен на ниво от 0%, а депозитната лихва на ниво от -0,4%.

¾ от респондентите в изследване на Bloomberg преди решението на ЕЦБ прогнозираха, че следващата голяма промяна в програмата за стимули ще бъде анонсирана не по-рано от септември.

Графика: Bloomberg 

Докато инфлацията в еврозоната отчете почти двойно повишение през декември до 1,1% - най-силният ръст от 2013, тя все още остава под целевото ниво на централната банка от 2%.

Последни новини
Още от Новини